Ο Γρηγόρης Μπίζας γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1976 στην Αθήνα και είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Αθηνών με ειδικότητα του προπονητή ποδοσφαίρου. Έχει περάσει από τα προπονητικά τιμ πολλών ποδοσφαιρικών ομάδων (Απόλλωνα, Κέρκυρας, Πανθρακικού κ.α.) ενώ πριν βρεθεί αισίως στην Εθνική ομάδα δίπλα στο πλευρό του Κώστα Τσάνα συνεργάστηκε με τον Γιάννη Γκούμα για την Εθνική Νέων στη διοργάνωση του Euro 2015.
Πλέον, η Εθνική αντρών σε λίγα 24ωρα θα αγωνιστεί για πρώτη φορά μετά από 14(!) ολόκληρα χρόνια με ένα αμιγώς ελληνικό προπονητικό τιμ σε επίσημο αγώνα, και ο Μπίζας θα έχει το ρόλο του προπονητή φυσικής κατάστασης.
Μιλώντας στο galanolefkosfaros.gr αναλύει το προπονητικό του πλάνο, οριοθετεί τους στόχους της ομάδας και περιγράφει τα κίνητρα των παικτών σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι για τη «γαλανόλευκη».
Αναλυτικά η συνέντευξη στον Δημήτρη Κωτσέλη:
Ποιος είναι ο στόχος ενός γυμναστή, σε μία Εθνική ομάδα, σε αντίθεση με τους συλλόγους, όπου η επαφή με τους ποδοσφαιριστές είναι καθημερινή;
Στόχος του προπονητή φυσικής κατάστασης αλλά και γενικότερα όλου του προπονητικού επιτελείου είναι η καλύτερη δυνατή απόδοση του ποδοσφαιριστή στον αγώνα. Οι οργανικές ικανότητες του ποδοσφαιριστή αποτελούν έναν από τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση. Μια βασική λοιπόν διαφοροποίηση υπάρχει σε σχέση με τον σχεδιασμό του προπονητικού πλάνου. Στον σύλλογο είναι μακροπρόθεσμος και έχει στόχο την προοδευτική βελτίωση των οργανικών ικανοτήτων με στόχο την μεγιστοποίηση της απόδοσης ενώ στην Εθνική ο προγραμματισμός συνήθως είναι λίγων ημερών και στόχο έχει την διατήρηση των οργανικών ικανοτήτων σε υψηλά επίπεδα , την υπερπλήρωση των αποθηκών ενέργειας και την επιτάχυνση της αποκατάστασης από συνεχόμενα παιχνίδια.
Είδαμε στην πρώτη προπόνηση, ότι πολλές από τις ασκήσεις προθέρμανσης των Ελλήνων παικτών περιελάμβαναν μπάλα. Ποια είναι η γενικότερη φιλοσοφία σας όσον αφορά τον συνολικό τρόπο εκγύμνασης των παικτών;
Θεωρώ ότι οι βασικοί προπονητικοί στόχοι είναι 4 και έχουν να κάνουν με την τακτική , την επικοινωνία ,την τεχνική και την φυσική κατάσταση. Αν μου ζητούσατε να τα ιεραρχήσω , θα τοποθετούσα πρώτο στόχο την επικοινωνία. Φανταστείτε δυο παίχτες πολύ υψηλού επιπέδου που και υψηλό επίπεδο τεχνικής έχουν και τακτικής συμπεριφοράς αλλά και καλή φυσική κατάσταση. Ο συνδετικός κρίκος όλων αυτών είναι η επικοινωνία. Στην Εθνική ομάδα δεν έχεις τους παίχτες κάθε μέρα και για τον λόγο αυτό θα πρέπει τα περιεχόμενα της προπόνησης να περιλαμβάνουν και τα 4 αυτά στοιχεία. Η φιλοσοφία μου λοιπόν είναι ότι οι ποδοσφαιριστές πρέπει να προπονούνται με βάση την εξειδίκευση του αθλήματός και στόχος μου είναι να χρησιμοποιώ ασκήσεις που να περιέχουν και τα 4 αυτά στοιχεία που προανέφερα.
Ερχόσαστε από την Εθνική Νέων, η οποία είχε μία πολύ καλή παρουσία στα τελικά του Euro 2015, πώς είναι η αίσθηση πλέον για εσάς να προπονείτε ποδοσφαιριστές μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων που παίζουν στην Εθνική;
Είναι χαρά μου να βρίσκομαι ανάμεσα τους και αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή φορώντας το εθνόσημο να τους υποστηρίζω στην προσπάθεια που κάνουν.
Σε ποιο κομμάτι της προπόνησης προτίθεστε να δώσετε βάση ενόψει των αγώνων με την Φινλανδία και τη Ρουμανία;
Στόχος είναι όπως προανέφερα να βρίσκονται όλοι οι παίχτες στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και στην διάθεση του προπονητή. Θα παίξουμε στα παιχνίδια τόσο με την Φινλανδία όσο και με την Ρουμανία για την νίκη και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στον στόχο, να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να επιστρατεύσουμε το πάθος και την ομαδικότητα για να διεκδικήσουμε με αξιοπρέπεια την καλύτερη δυνατή θέση στην τελική κατάταξη του ομίλου.
Τι προοπτικές υπάρχουν να μείνετε στα κλιμάκια της Εθνικής μετά την πιθανή έλευση ενός νέου ξένου προπονητή που αναζητά η ΕΠΟ; Έχετε κάνει κάποια συζήτηση με τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας;
Αυτό θα το αποφασίσει η ομοσπονδία με τον νέο προπονητή .Όχι δεν έχω κάνει κάποια συζήτηση με τους ανθρώπους της ομοσπονδίας.
Πώς είναι το κλίμα στην ομάδα, δεδομένου ότι τα τελευταία πλέον παιχνίδια στα προκριματικά μοιάζουν να είναι διαδικαστικού χαρακτήρα;
Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να ήταν αν είχαμε διαφορετικά αποτελέσματα. Ωστόσο τα παιχνίδια σε Εθνικό επίπεδο δεν είναι ποτέ διαδικαστικού χαρακτήρα διότι πάντα πρέπει να παίζεις για να κερδίσεις. Και όταν δεν μπορείς να κερδίσεις την πρόκριση, πρέπει να παίζεις για την αξιοπρέπεια σου και την χώρα σου. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται και ότι ακόμη υπάρχουν κάποιες ελπίδες.
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά από 14 ολόκληρα χρόνια που ένα αμιγώς ελληνικό προπονητικό τιμ, θα καθοδηγήσει την Εθνική μας ομάδα σε επίσημη αναμέτρηση. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να στηριχθεί περισσότερο το ελληνικό στοιχείο τα επόμενα χρόνια όσον αφορά την τεχνική ηγεσία των Εθνικών ομάδων;
Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες προπονητές έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες, έχουν επενδύσει στην επιμόρφωση τους και βέβαιά οι σχολές προπονητών έχουν συμβάλει σε αυτό. Η πορεία τους όμως στους εγχώριους συλλόγους ή στους Ευρωπαϊκούς συλλόγους είναι δυσανάλογη με τον αυξανόμενο ρυθμό Ελλήνων παιχτών που μεταγράφονται σε μεγάλους Ευρωπαϊκούς συλλόγους και αυτό αποτελεί ίσως για αυτούς ένα μειονέκτημα. Ωστόσο ναι θεωρώ ότι πρέπει να στηριχθεί το ελληνικό στοιχείο διότι μπορεί ευκολότερα να περάσει στοιχεία της κουλτούρας μας που επηρεάζουν το στυλ παιχνιδιού και μπορούν να εκφραστούν μέσα από το ποδόσφαιρο.
Ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι για το άμεσο διάστημα;
Να κερδίσουμε την Φινλανδία και την Ρουμανία.