Διαβάστε όσα δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του ο sport-fm σχετικά με την ανεπανάληπτη εκδήλωση του Γαλανόλευκου Φάρου που πραγματοποιήθηκε στην Αργυρούπολη την περασμένη Τρίτη.

Σε μία συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» ο πανελλήνιος σύλλογος φιλάθλων Εθνικής ποδοσφαίρου «Γαλανόλευκος Φάρος» με την αρωγή του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, βραβεύτηκαν ιστορικές προσωπικότητες που τίμησαν το εθνόσημο παίζοντας ποδόσφαιρο από το 1944 ως το 2004. 

Μέσα σε κλίμα υπερηφάνειας, ο «Γαλανόλευκος Φάρος» που είναι πάντα δίπλα στην Εθνική ομάδα, έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλά τα τελευταία χρόνια. 

Τίμησε τους ζωντανούς θρύλους που αγωνίστηκαν στην Εθνική και γαλούχησαν γενιές, από τη δεκαετία του ’40 ως το έπος του 2004, αλλά και τους αείμνηστους Γιάννη Κυράστα και Μιχάλη Κρητικόπουλο. Παράλληλα, τιμήθηκαν και δημοσιογράφοι που είναι πάντα στο πλευρό της «γαλανόλευκης», όπως οι Ανδρέας Μπόμης, Χρήστος Σωτηρακόπουλος, Νίκος Κατσαρός, Γιώργος Λίγγρης και Δημήτρης Μαλισιώβας. 

«Αρχίζει το ματς…» 

Η φωνή του Λουκιανού Κελαηδόνη, που έφυγε προχθές από τη ζωή, γέμισε την αίθουσα. «Αρχίζει το ματς» ακουγόταν από τα μεγάφωνα, προκαλώντας ήδη συγκίνηση στους θεατές. Η εκδήλωση «ντύθηκε» με οπτικοακουστικό υλικό που ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στην ιστορία, προσφορά του ΑΡΤ TV. Επίσης προβλήθηκε ένα βίντεο επτά λεπτών, που κατάφερε να χωρέσει 60 χρόνια Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Το παρών έδωσαν πολλοί παλαίμαχοι παίκτες, από τον Μίμη Δομάζο ως το Γιώργο Καραγκούνη. Έπειτα ξεκίνησαν οι βραβεύσεις ανά δεκαετία, με τη συνοδεία, μάλιστα, του τρομπετίστα της Εθνικής, ο οποίος έπαιξε ζωντανά στην αίθουσα, μετατρέποντας την σε εξέδρα, με τον κόσμο να φωνάζει «Ελλάς-Ελλάς»! 



Παρών και ο Μίκαελ Σκίμπε
 


Ο ομοσπονδιακός τεχνικός βράβευσε τον Κώστα Πολυχρονίου, πρώην παίκτη και προπονητή της Εθνικής που για ένα μόλις γκολ δεν οδήγησε την ομάδα στο Μουντιάλ του 1998. Ο Μίκαελ Σκίμπε υποσχέθηκε πως και εκείνος θα τα δώσει όλα για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. 

«Θα τα δώσουμε όλα. Στόχος μας είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία. Το Βέλγιο και η Βοσνία είναι οι πιο δυνατοί μας αντίπαλοι. Ελπίζουμε να προκριθούμε. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Συγχαρητήρια για τα 60 χρόνια ιστορίας. Δεν μπορώ να υποσχεθώ την πρόκριση. Όμως μπορώ να υποσχεθώ ότι οι παίκτες θα τα δώσουν όλα στο γήπεδο για να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο όλων των Ελλήνων». 

Η γενιά του ‘50 



Για την περίοδο από το 1944 ως το 1960 βραβεύτηκαν οι παρόντες Σάββας Θεοδωρίδης και Κώστας Νεστορίδης, ενώ τιμήθηκαν ακόμα και οι Γιώργος Δαρίβας, Ανδέας Παπαεμμανουήλ, Ηλίας Υφαντής και Τάκης Λουκανίδης. Ο Κώστας Νεστορίδης ήταν εμφανώς συγκινημένος ενώ μάλιστα είπε πως με το παρατεταμένο χειροκρότημα ένιωθε σαν να ήταν στο γήπεδο, έτοιμος να παίξει. 

Έφυγαν αλλά θα είναι για πάντα στη μνήμη μας 



Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε στις κόρες του Μιχάλη Κρητικόπουλου, το «κανόνι» της Καισιαρανής, που έφυγε από κοντά μας πολύ νωρίς το 2002 και ήταν διεθνής 28 φορές. Ο «γαλανόλευκος φάρος» θα αποστείλει τιμητική πλακέτα και στην οικογένεια του Γιάννη Κυράστα, που «έφυγε» το 2004. 

Η ομαδάρα του 1968 



Ακολούθησε η γενιά του 1970, που έφτασε πολύ κοντά στο Μουντιάλ. Στη σκηνή ανέβηκαν για να βραβευτούν από την Άννα Καραμανλή οι Μίμης Δομάζος, Αντώνης Αντωνιάδης, Τάκης Οικονομόπουλος, Αριστείδης Καμαράς, Γιάννης Γαϊτατζής. Ο Μίμης Δομάζος μάλιστα δώρισε τα παπούτσια που φορούσε στην τελευταία συμμετοχή με την Εθνική ομάδα το 1977, στο μουσείο του «γαλανόλευκοτυ φάρου». «Έχω πάρει πολλές τιμητικές πλακέτες στη ζωή μου, όμως αυτή θα την βάλω σε ένα ξεχωριστό μέρος στο σπίτι μου για να σας θυμάμαι», ανέφερε ο «στρατηγός». Από την πλευρά του ο Αντώνης Αντωνιάδης ανέφερε: «Θέλω να σας συγχαρώ γιατί σήμερα εδώ είναι η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι παλαιότεροι είναι πιο συναισθηματικά φορτισμένοι, ενώ οι νεότεροι είναι πιο… κουλ. Δεν μας άφηναν να παίζουμε στην Εθνική ομάδα και προτασσόταν το συμφέρον του συλλόγου».  


Η γενιά του ’80 και του ‘94 



Η κόρη του αείμνηστου Αλκέτα Παναγούλια, Δέσποινα, βράβευσε τους παίκτες που προκρίθηκαν στο Κύπελλο Εθνών του 1980. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Μάικ Γαλάκος, Λάκης Νικολάου, Χρήστος Αρδίζογλου, Σπύρος Λιβαθηνός, Βασίλης Κωνσταντίνου , ενώ τιμήθηκαν και οι Θωμάς Μαύρος, Ανθιμος Καψής, Νίκος Βαμβακούλας και Νίκος Σαργκάνης. Για την πρώτη συμμετοχή σε παγκόσμιο κύπελλο και συγκεκριμένα σε αυτό του 1994, πλακέτες πήραν οι Στράτος Αποστολάκης, Κυριάκος Καραταΐδης, Γιώτης Τσαλουχίδης, ενώ απόντες ήταν οι Τάσος Μητρόπουλος, Νίκος Τσιαντάκης και Δημήτρης Σαραβάκος. Βραβείο πήρε και ο Ανδρέας Νινιάδης για την προσφορά του. 

Το βραβείο στο Χρήστο Σωτηρακόπουλο 



Ο πρόεδρος του Γαλανόλευκου Φάρου, Νίκος Φλέκκας, βράβευσε το Χρήστο Σωτηρακόπουλο, ο οποίος έκανε δώρο στο μουσείο της Εθνικής την τελευταία φανέλα του Θοδωρή Ζαγοράκη από την καριέρα του ως διεθνή. Τόνισε ότι δεν πρέπει να χρεώνουμε τις αποτυχίες μόνο στους Έλληνες Διεθνείς αφού παίζει και ο αντίπαλος. «Δεν το έχασε ο Αλεξανδρής το πέναλτι, το έπιασε ο Σμάιχελ, ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες όλων των εποχών. Μην ξεχνάμε ότι παίζει και ο αντίπαλος». 

Το έπος του 2004 



Ειδική πλακέτα απονεμήθηκε στον Γιώργο Καραγκούνη, που κατέχει το ρεκόρ των 139 συμμετοχών στην Εθνική ομάδα. Μάλιστα άλλαξε την πτήση του από τη Γερμανία για να προλάβει να είναι παρών στην εκδήλωση. Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκαν για να παραλάβουν τα βραβεία τους οι Αντώνης Νικοπολίδης, Γιάννης Γκούμας, Βασίλης Τσιάρτας, Μιχάλης Καψής, Τάκης Φύσσας για την κορυφή της Ευρώπης που κατέκτησαν 12 χρόνια πριν. Πλέον η «χρυσή» γενιά του 2004 δίνει αγώνες για φιλανθρωπικό σκοπό σε όλη την Ελλάδα. 



Η όμορφη εκδήλωση τελείωσε με την αναμνηστική φωτογραφία που έβγαλαν όσα παιδιά ήταν στην αίθουσα μαζί με τους πρωταθλητές Ευρώπης το 2004. 

Ο πρόεδρος του «γαλανόλευκου φάρου», Νίκος Φλέκκας, μίλησε στο sport-fm.gr. 



Αναλυτικά οι δηλώσεις του: 

Για την εκδήλωση: «Όταν αγαπάς κάτι όλα γίνονται. Όλα ξεκίνησαν 1 Ιουλίου του 2004 στο Πόρτο. Από τότε μεγαλώνει. Έχει 7000 μέλη και συνεχώς μεγαλώνει. Αυτό που κάναμε σήμερα το κάναμε από καρδιάς. Αυτά τα παιδιά (που κάποια από αυτά είναι 90 χρονών) έχουν γράψει ιστορία με την Εθνική ομάδα. Εμείς πρέπει να τους τιμήσουμε. Είδατε πως όλοι εκείνοι έμεινα στην εκδήλωση για να παρακολουθήσουν μέχρι και τη γενιά του 2004. Το μεγαλύτερο επίτευγμα του «φάρου» είναι ότι δημιούργησε το μουσείο της Εθνικής Ελλάδος και όλα ξεκίνησαν από μία φανέλα και έφτασαν τα 1301 εκθέματα. Δεν ασχολούμαστε με οπαδικά, αλλά με το εθνόσημο, να υψώνουμε τη σημαία, να τραγουδάμε τον Εθνικό ύμνο σε όλα τα μέρη του κόσμου». 

Για το νέο μουσείο στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων: «Αυτό δυστυχώς δεν εξαρτάται από εμάς,αλλά από το Δήμο και όταν έχεις να κάνεις με δημόσιο φοβάσαι. Είναι στη δικαιοδοσία του Δήμου αν θα βρει χώρο. Το μουσείο μας έχει κάτι ξεχωριστό. Μπορεί ο καθένας δωρεάν, να αγγίξει τα εκθέματα, να φορέσει όποια φανέλα θέλει και να βγάλει φωτογραφία. Όλα αυτά έχουν κάνει το μουσείο της Εθνικής το τέταρτο καλύτερο στην Ελλάδα. Η δύναμη του ποδοσφαίρου είναι τεράστια».  

Για τους αγώνες που έχει μπροστά της η Εθνική: «Ο πιο δύσκολος αντίπαλος είναι το Βέλγιο. Για μένα είναι μια εξωπραγματική ομάδα. Η μεγάλη μάχη θα γίνει με τη Βοσνία. Πρέπει να κερδίσουμε οπωσδήποτε για να πάρουμε τη δεύτερη θέση που οδηγεί στα μπαράζ. Όνειρο είναι η Ρωσία και το Μουντιάλ. Εμείς θα ακολουθούμε την Εθνική ομάδα και τις δύσκολες στιγμές. Τα παιδιά προσπαθούν, μέχρι τώρα πάμε καλά αλλά έχουμε τρομερά δύσκολα παιχνίδια». 

Για το ποια συμβουλή θα έδινε στους σημερινούς Έλληνες διεθνείς: «Το 2004 τα παιδιά ήταν μια οικογένεια. Το 2004 ήταν ο ένας για τον άλλον. Δεν τους ενδιέφερε αν θα παίξει ο Καψής ή αν θα μείνει στον πάγκο ο Νταμπίζας. Όλοι έπαιζαν για τη φανέλα με το εθνόσημο. Όταν αγαπάς το εθνόσημο, όλα πηγαίνουν καλά».

ΠΗΓΗ: SPORT-FM.GR