Το αρνητικό ρεκόρ που είναι προ των πυλών, το νεανικό του ρόστερ, η δυστοκία των γκολ, η ευκαιρία του Έλληνα προπονητή για το δικό του ρεκόρ, οι καταλάθος… φιλέλληνες Βορειοϊρλανδοί αλλά και η προϊστορία των αγώνων με αποκορύφωμα τη βροχερή 25η Μαρτίου του ’38 όπου εκτός του νερού έβρεχε και αμέτρητα γκολ.

Του Δημήτρη Κωτσέλη

Mόλις 22 γκολ έχουν πετύχει συνολικά με το εθνόσημο, όλοι οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής μας ομάδας που απαρτίζουν την αποστολή των αγώνων με Βόρεια Ιρλανδία και Ουγγαρία,  λιγότερα από όσα έχει πετύχει μόνο ένας παίκτης των Ούγγρων (Ζόλταν Γκέρα – 24) ενώ ο πρώτος σκόρερ της Βόρειας Ιρλανδίας, Κάιλ Λάφερτι, έχει φτάσει τα 16.

14 ολόκληρα χρόνια δίχως νίκη με Έλληνα προπονητή (και γενικότερα αμιγώς ελληνικό προπονητικό τιμ) βρίσκεται η Εθνική μας ομάδα, και ο Κώστας Τσάνας έχει την (διπλή) ευκαιρία να το αλλάξει. Τελευταία νίκη, στις 2 Ιουνίου του 2001 στα προκριματικά του Μουντιάλ κόντρα στην Αλβανία (1-0) επί Βασίλη Δανιήλ.

Τον πρώτο της επίσημο αγώνα εντός συνόρων χωρίς μαθηματικό ενδιαφέρον πρόκρισης  δίνει η Εθνική μας ομάδα στις 11 Οκτωβρίου με την Ουγγαρία μετά από μία δεκαετία. Παρεμπιπτόντως, μετά το τέλος της πιο πρόσφατης αποτυχημένης πορείας της Εθνικής σε προκριματικά (Μουντιάλ 2006) πάλι η Εθνική έκλεισε τη χρονιά ενάντι στην Ουγγαρία, στο Καραϊσκάκη, αλλά σε φιλικό παιχνίδι (1-0).

Στις 11 διαδοχικές αναμετρήσεις δίχως νίκη σε φιλικά και επίσημα βρίσκεται η Εθνική μας ομάδα (τελευταία νίκη – και ιστορική - στη Φορταλέζα κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού). Έχει ήδη ισοφαριστεί το ρεκόρ περισσότερων αγώνων δίχως νίκη, που κρατούσε από τη δεκαετία του ΄50 και αν δεν κερδίσουμε στην Βόρεια Ιρλανδία, μιλάμε για αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών!

Tελευταία ανάμνηση της Εθνικής από την Βόρεια Ιρλανδία και το Μπέλφαστ, ήταν η νίκη της Εθνικής του Ρεχάγκελ με 2-0 με γκολ του Χαριστέα, στην αξέχαστη εκείνη πορεία στα προκριματικά του Euro 2004, που μας οδήγησαν όχι μόνο στην πρόκριση αλλά εν τέλει και στην… κούπα. Αξιοσημείωτο ότι οι Βορειοϊρλανδοί είχαν βάλει άθελά τους το… χεράκι τους για την ελληνική πρόκριση, καθώς είχαν κρατήσει στο 0-0 τους Ισπανούς από τους οποίους πήραμε την πρώτη θέση στον προκριματικό όμιλο!

Εξαιρετικά κρίσιμα είναι τα δύο τελευταία παιχνίδια για την Εθνική όσον αφορά το FIFA Ranking. Σε περίπτωση δύο ηττών πέφτουμε στους 580 βαθμούς (από 676 που είμαστε) ενώ με δύο νίκες εκτοξευόμαστε στους 854. Το καλύτερο από το χειρότερο σενάριο μπορούν να απέχουν σχεδόν 30 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη για την Εθνική που για την ώρα είναι στο Νο44.

Μπορεί η Εθνική να έχει πετύχει σημαντικές νίκες κόντρα στην Ουγγαρία, ωστόσο η μεγαλύτερη ήττα της ιστορίας της γράφτηκε στη Βουδαπέστη.  Το ημερολόγιο έγραφε 25 Μαρτίου του 1938, και η Εθνική διασύρθηκε με 11-1 από τους Μαγυάρους. Οι εφημερίδες της εποχές έγραψαν ότι οι Ούγγροι πραγματοποίησαν σχεδόν 100(!) τελικές προς την ελληνική εστία, ενώ η ΕΠΟ, παραιτήθηκε από την ρεβάνς του αγώνα για την πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ…

Στα 10 τελευταία παιχνίδια της Εθνικής (τόσα έχει δώσει μαζί με τα φιλικά από όταν επέστρεψε από τη Βραζιλία), έχουμε σκοράρει μόλις 2(!) γκολ. Ένα στα Νησιά Φερόε ο Παπασταθόπουλος, κι ένα ο Καρέλης στη Φινλανδία. Όσο για γκολ εν Ελλάδι, θα πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο 2 έτη πίσω από το αξέχαστο 3-1 στα μπαράζ με τη Ρουμανία…

Μόλις 10 ήταν οι χώρες που συμμετείχαν ανελλιπώς σε όλα τα Euro από το 2004 και μετά. Μεταξύ αυτών ήταν και η Ελλάδα που πλέον χάνει το δικαίωμα να διεκδικήσει τη συνέχιση του σερί της. Πορτογαλία, Ισπανία, Ρωσία, Γερμανία, Σουηδία, Τσεχία, Γαλλία, και Κροατία είναι ακόμα μες το παιχνίδι, ενώ οι Ολλανδοί είναι πολύ πιθανό να μείνουν εκτός!

Το 41% των παικτων που απαρτίζουν την αποστολή της Εθνικής μας για τα παιχνίδια με Βόρεια Ιρλανδία και Ουγγαρία δεν έχουν φτάσει ακόμα τον διψήφιο αριθμό συμμετοχών με το εθνόσημο. Στο 27% το αντίστοιχο ποσοστό της Βόρειας Ιρλανδίας και στο 48% των επίσης… άπειρων Ούγγρων. Νέα πρόσωπα στην Εθνική, νέα όνειρα για μια καλύτερη συνέχεια…