Η επιστροφή στο Ρίο μετά την βαριά ήττα στο Μπέλο Οριζόντε ήταν δύσκολη. Οι σκέψεις πολλές. Η αναζήτηση των αιτιών της κάκιστης πρεμιέρας ήταν μεγάλος γρίφος. Τελικά, η βασικότερη αιτία, κατά τη γνώμη μου, νομίζω πως βρέθηκε -τουλάχιστον για τη ζημιά που πάθαμε στα μετόπισθεν- και έγκειται στη λάθος μορφή του τριγώνου της μεσαίας γραμμής. Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν και οι μετρήσεις και δείχνουν τον δρόμο για ανάκαμψη ενόψει Ιαπωνίας.

Του Δημήτρη Κωτσέλη 

Το πρώτο αρνητικό ζήτημα για την Εθνική που θα μπορούσε κανείς να εντοπίσει άμεσα στον αγώνα με την Κολομβία, ήταν η δυσκολία της ομάδας να ανταπεξέλθει από την πίεση που δεχόταν στα αριστερά της άμυνάς της. Ο Χολέμπας δεινοπάθησε με τον Κουαρδάδο, και ο Πέκερμαν «χτύπησε» την ελληνική ομάδα ακριβώς εκεί που πονούσε. Ήταν, όμως, μόνο ο Χολέμπας εκείνος που ευθύνεται για την τρικυμία;

Αναλύοντας τα στατιστικά δεδομένα, ξεκούραστος πια από το ξενοδοχείο μου στο Ρίο, λίγο πριν φύγουμε για Νατάλ και τον αγώνα με Ιαπωνία, εστίασα περισσότερο στους χώρους που κάλυψαν οι Έλληνες διεθνείς. Η FIFA με τη βοήθεια της τεχνολογίας παρουσιάζει ένα πολυσέλιδο πακέτο πληροφοριών για κάθε αγώνα, και μέσα σε αυτό μπορεί κανείς να βρει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία.

Αυτό λοιπόν που παρατήρησα ήταν το εξής απλό: Ως γνωστόν, στο κέντρο η Εθνική έπαιξε με τους Κατσουράνη (μπροστά από τα στόπερ), Μανιάτη, μπροστά και δεξιά, και Κονέ, μπροστά και αριστερά, σε ένα σχηματισμό ανάποδου τριγώνου. Ωστόσο, στη ροή του αγώνα οι κινήσεις βγήκαν αλλιώς. Στην δεξιά πτέρυγα, ο Τοροσίδης που έκανε πολύ καλό παιχνίδι με την Κολομβία ανέβαινε συχνά ψηλά, διότι απολάμβανε τις βοήθειες του Μανιάτη (δεξιά κορυφή τριγώνου του κέντρου), αλλά και του Σαλπιγγίδη που γυρνούσε συχνά.

Στον αντίποδα, στα αριστέρα ο Χολέμπας βρισκόταν σε τρικυμία, αλλά πρώτον ο Σαμαράς δεν μπορούσε να καλύψει αποτελεσματικά χώρους πίσω, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι ο Κονέ που ήταν στην αριστερή άκρη του τριγώνου δεν συνέκλινε για βοήθειες προς τον Χολέμπα, αλλά κινούνταν περισσότερο ως κρυφός φορ! Έτσι, στα αριστερά δημιουργήθηκε απευθείας μία πολλαπλή τρύπα την ώρα που η δεξιά πλευρά ήταν καθόλα οχυρωμένη. Αυτό διαφαίνεται ξεκάθαρα από τα στοιχεία που παρουσιάζει η FIFA. Ο Χολέμπας έχει που έχει μια διαπιστωμένη δυσκολία στο μαρκάρισμα γρήγορων εξτρέμ, έμεινε και αβοήθητος και το κακό δεν άργησε να έρθει…

Τι μπορεί να αλλάξει σε αυτό ο Σάντος; Πιθανώς να αντιστρέψει το τρίγωνό του! Και εξηγούμαι: Αν ο Χολέμπας ξεκινήσει και πάλι βασικός, η Εθνική για να εκμεταλλευτεί τα κατεβάσματά του αλλά και να θωρακίσει τα μετόπισθεν θα πρέπει να αγωνιστεί με βοηθητικό εσωτερικό χαφ. Δηλαδή μπροστά από τα στόπερ να υπάρχουν δύο αμυντικά χαφ αντί για ένα. Πιθανώς το ένα θα είναι ο Μανιάτης για τον Τοροσίδη και στα αριστερά μπορεί να είναι κάποιος εκ των Κατσουράνη, Τζιόλη, Σάμαρη ή Ταχτσίδη. Μπροστά από αυτούς στο τρίγωνο ως επιθετικό χαφ μπορεί να ξεκινήσει είτε ξανά ο Κονέ, είτε ο Καραγκούνης. Υπάρχουν και άλλες λύσεις πιο… ακραίες αλλά μιας και ο Σάντος δεν είναι των εκπλήξεων ας μείνουμε στα πιο ρεαλιστικά.

Φυσικά, δεν υποστηρίζω ότι η αντιστροφή του τριγώνου είναι η μοναδική λύση για να ανακάμψει η ομάδα, ούτε ότι είναι και ικανή από μόνη της να αλλάξει τα πράγματα. Ωστόσο, στο παιχνίδι με την Κολομβία αυτή η… ανορθογραφία ήταν τόσο ξεκάθαρη που έβγαζε μάτι. Ο κόουτς της Ιαπωνίας, Τζακερόνι, δεν είναι… χθεσινός. Το έχει εντοπίσει και θα χτυπήσει ακριβώς στο ίδιο σημείο που χτύπησε την Εθνική ο Πέκερμαν. Ο Σάντος είναι πολύπειρος τεχνικός. Δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος και να αφήσει ακάλυπτη την μία πλευρά της ομάδας. Αν η αριστερή πλευρά είναι και πάλι η αχίλλειος πτέρνα δύσκολα να επιβιώσουμε. Αν όμως οχυρώσει τα άκρα του, οι δρόμοι προς την περιοχή θα φράξουν. Κι αν το μηδέν κρατηθεί πίσω, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τουλάχιστον ένα γκολ μπροστά πιστεύω πως είναι ώρα να το βάλουμε!

πηγή: protagon.gr