Το κλισέ τύπου «κανείς δεν προκρίθηκε και κανείς δεν αποκλείστηκε από την κλήρωση» κρύβουν τη μισή αλήθεια. Στην πραγματικότητα, όταν μιλάμε για… ασταθείς κληρώσεις, όπως τέτοια είναι επικείμενη του Παγκοσμίου Κυπέλλου που παίρνει μέρος η Ελλάδα, πολλές εκ των 32 φιναλιστ θα καθορίσουν τους στόχους τους στο Μουντιάλ ακαριαία με το που θα πληροφορηθούν τις τρεις αντιπάλους τους στον όμιλο. Και η Εθνική μας είναι μία από αυτές.
Η Ελλάδα, στο έπος της Πορτογαλίας επιβίωσε από όμιλο με Ισπανία, Πορτογαλία και Ρωσία πριν κατακτήσει την ευρωπαϊκή κορυφή. Αντίθετα, στο Μουντιάλ του 2010, σε έναν όμιλο που θα πίστευε κανείς ότι η έμπειρη πλέον «γαλανόλευκη» θα έβαζε από κάτω τις Νιγηρία και Νότια Κορέα δεν το έκανε. Κι όταν όλοι μίλαγαν για ευνοϊκή κλήρωση στα τελικά του Euro 2012 με Ρωσία, Πολωνία και Τσεχία, κανείς δεν φανταζόταν ότι για να έρθει τελικά η πρόκριση θα έπρεπε να αφήσουμε εκτός τους Ρώσους! Τελικά έχουν νόημα οι αναλύσεις των κληρώσεων;
Έχουν, αρκεί κανείς να είναι εξαιρετικά προσεκτικός στα συμπεράσματα που μπορεί να εξάγει συμπεριλαμβάνοντας στην εξίσωση και τον καθοριστικό αστάθμητο παράγοντα. Και αυτό το «έχουν» αποκτά διπλή σημασία, όταν μιλάμε για ασταθείς κληρώσεις∙ και εξηγούμαι: Όταν μία κλήρωση μπορεί να σε φέρει σε ένα σενάριο αντιμέτωπο με τις Βραζιλία, Ολλανδία, Μεξικό και σε ένα άλλο με τις Ελβετία, Ιράν και Αλγερία, όπως και να το κάνουμε κρίνει πολλά! Σε αντίθεση με σταθερές κληρώσεις που πάνω-κάτω τα γκρουπ είναι αρκετά ισορροπημένα και αν δεν σου τύχει ο χ ισχυρός θα σου τύχει ο ψ, και αν δεν έχεις αυτή την «εύκολη» ομάδα στον όμιλο, θα έχεις την άλλη! Στην κλήρωση του Μουντιάλ της Βραζιλίας τα πράγματα δεν είναι έτσι!
Ναι λοιπόν, προφανώς όλα κρίνονται μέσα στο γήπεδο και κανείς δεν έχει τίποτα σίγουρο πριν αγωνιστεί, αλλά είναι πασιφανές πώς μία ορισμένη κλήρωση από μία άλλη μπορεί να σου αλλάξει πλήρως το στόχο. Για παράδειγμα ο παραπάνω όμιλος με τη Βραζιλία και την Ολλανδία, που ανέφερα για την Εθνική, την αναγκάζει να σκέφτεται εξαρχής να σταθεί αξιοπρεπώς κόντρα στα μεγαθήρια και να αποχωρήσει με ψηλά το κεφάλι. Αντίθετα, σε όμιλο με Αλγερία και Ιράν έχει σχεδόν… χρέος να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στη φάση των «16».
Από τη μία θα πει κανείς, καλύτερα να είσαι σε όμιλο που μοιάζεις χαμένος και να κυνηγάς χωρίς άγχος ένα πιθανό θαύμα, παρά να παίζεις με την πίεση της πιθανής αποτυχίας σε όμιλο-ευκαιρία. Από την άλλη, τα τελευταία δέκα χρόνια, η Εθνική έχει αποδείξει ότι τα ματς που είναι στα μέτρα της και πρέπει να τα πάρει, τα παίρνει.
Τι συνέβη λοιπόν τα προηγούμενα χρόνια με τις κληρώσεις της Εθνικής; Το 2012 αν και κανείς δεν προέβλεπε ότι θα αφήσουμε έξω τη Ρωσία, σε όμιλο-λουκούμι, όλοι αισιοδοξούσαν πώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η πρόκριση θα έρθει και ήρθε. Εξάλλου, πολύ πιο πιθανό είναι να κάνεις ένα μεγάλο ματς σε έναν όμιλο παρά να χρειαστεί να κάνεις τρία. Έτσι, το 2012, αν είχαμε βρεθεί σε όμιλο με Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία θα ήταν απίθανο να βγούμε στην επιφάνεια ακόμα κι αν είχαμε τη δυνατότητα να φτάσουμε μακριά. Συμπέρασμα: Αν και τίποτα δεν μπορείς να ξέρεις για το πώς θα σου πάνε τα πράγματα σε έναν όμιλο καλοκαιριού από την κλήρωση του Δεκεμβρίου, σίγουρα μπορείς να καθορίσεις τους στόχους σου και να προετοιμαστείς αναλόγως.
Προσωπικά, πιστεύω πώς ιδανικό για την Εθνική θα είναι να κληρωθεί είτε σε έναν ισορροπημένο όμιλο με βατές και τις τρεις ομάδες, είτε σε όμιλο με ένα ακλόνητο φαβορί και δύο θεωρητικά εύκολες. Ο λόγος; Και στις δύο περιπτώσεις στόχος θα είναι η πρόκριση και… όπου μας βγάλει! Εξάλλου σε κληρώσεις δεν στερούμαστε τύχης την τελευταία δεκαετία, ικανότητα έχουμε αποδείξει πως διαθέτουμε και ελπίζουμε να γίνει το πρώτο… βήμα από την κλήρωση στη Βραζιλία. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει ο Καραγκούνης και η παρέα του…
Πηγή: Skygoal.gr