Η Εθνική μας ομάδα παίρνει θέση στην κληρωτίδα της τελικής φάσης του Μουντιάλ ούσα κάτοχος ενός παγκόσμιου ρεκόρ που λίγοι έχουν αντιληφθεί, την ώρα που η αυθαιρεσία της τελευταίας στιγμής στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην κλήρωση περιπλέκει την κατάσταση.

Η αντίστροφη μέτρηση για να μάθουμε τους τρεις αντιπάλους της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο έχει αρχίσει, και η κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί στη Βραζιλία την προσεχή Παρασκευή είναι πλέον κοντά. Μπορεί η Εθνική να μας έχει… κακομάθει τα τελευταία χρόνια με διαρκείς παρουσίες σε μεγάλες διοργανώσεις, όμως ακόμα κι έτσι, μία τέτοια στιγμή παραμένει ιστορική για τα γαλανόλευκα χρώματα. Σκεφτείτε απλά ένα άτομο που… πρόλαβε να είναι εν ζωή στο πρώτο Μουντιάλ της Ουρουγουάης το 1930. Αν και θα προσεγγίζει πλέον την κατηγορία των υπεραιωνόβιων ανθρώπων, μόλις δύο φορές στο παρελθόν θα είχε δει την Ελλάδα να στριμώχνεται στις συμμετέχουσες ομάδες ενός Μουντιάλ! Τόσο η παρουσία στη διοργάνωση του 1994 όσο και του 2010, μοιάζουν αρκετά πρόσφατες για την ιστορία της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του πλανήτη, που οδεύει πια προς τον έναν αιώνα ζωής. Και η Εθνική είναι πλέον ξανά εδώ. Έτοιμη να ζήσει το όνειρό της στα γήπεδα της χώρας που το ποδόσφαιρο λατρεύεται ως ισόθεο.

Και κάπως έτσι, η Εθνική παίρνει θέση ως μία εκ των 32 φιναλίστ της διοργάνωσης, κατέχοντας ένα μοναδικό ρεκόρ που καθιστά ακόμα σπουδαιότερα τα πρόσφατα επιτεύγματά της. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα… διαφημισμένο, η Εθνική μας πηγαίνει στο Μουντιάλ έχοντας τις λιγότερες ήττες παγκοσμίως στο μεσοδιάστημα των δύο Μουντιάλ (2010-2014) σε όλες τις διοργανώσεις (φιλικά, Euro 2012, προκριματικά). Δύο στην τελική φάση του Euro με Τσεχία και Γερμανία, μία από τη Ρουμανία σε φιλική αναμέτρηση και μία από τη Βοσνία στη Ζένιτσα. Όλες κι όλες τέσσερις, από τότε που πήρε τη σκυτάλη από τον Ρεχάγκελ, ο Σάντος την τεχνική ηγεσία. Επίτευγμα που δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν ούτε οι ομάδες-μεγαθήρια του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού στερεώματος αυτά τα χρόνια!
Τα παραπάνω τα αναφέρω όχι τόσο για να αποδείξω το μεγαλείο της ομάδας-όασης για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά κυρίως για να τονίσω πτυχές και κατορθώματα της ομάδας που έχει αμφισβητηθεί όσο λίγες ανά τον κόσμο, και συνεχίζει να φέρνει επιτυχίες παρά την αντιστρόφως ανάλογη πορεία του ελληνικού διασυλλογικού ποδοσφαίρου.

Φτάνει λοιπόν η ώρα της κλήρωσης για την Εθνική. Μία κλήρωση της οποίας η διαδικασία αποσαφηνίστηκε πλήρως από την FIFA ελάχιστα 24ωρα πριν την πραγματοποίησής της. Και κατά την αποσαφήνιση αυτή, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η καταφανής αυθαιρεσία σε ότι αφορά το γκρουπ δυναμικότητας των ευρωπαϊκών ομάδων. Τελικά, η παγκόσμια ομοσπονδία γλίτωσε (τουλάχιστον προσωρινά) τη Γαλλία από το λάκκο των Λεόντων αν και βάσει του FIFA Ranking θα έπρεπε να είναι εκείνη που θεωρητικά ως χειρότερη στη βαθμολογία των Ευρωπαίων θα έπρεπε να κοντραριστεί με τουλάχιστον μία εθνική της ίδιας ηπείρου και να τα βάλει ταυτόχρονα και με κάποια ισχυρή του 1ου γκρουπ. Και λέμε θεωρητικά, γιατί η FIFA δεν είχε ξεκαθαρίσει πώς θα πάει η όλη διαδικασία και όλα είχαν μείνει μετέωρα μέχρι που αποφασίστηκε η διεξαγωγή νέας κλήρωσης. Πλέον, η… προκλήρωση που θα γίνει για τις εννέα ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες (εκτός αυτών που είναι ισχυρές) μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για το ποια θα πρέπει να τεθεί αντιμέτωπη με μία ευρωπαϊκή χώρα μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα, κι αν άτυχη τελικά σταθεί η «γαλανόλευκη» τότε αυτόματα η προσπάθεια πρόκρισής της για πρώτη φορά από τη φάση των ομίλων θα δυσκολέψει σημαντικά. 

Και η αλήθεια είναι πώς αυτές οι αυθαιρεσίες της τελευταίας στιγμής δεν βοηθάνε. Ανάλογη ήταν και η κατάσταση στα πρόσφατα μπαράζ του Μουντιάλ που αρχικά δεν ήταν απόλυτα σαφές αν και πώς θα χωριστούν οι οκτώ ομάδες για τις διασταυρώσεις των αγώνων του Νοεμβρίου. Όταν μέχρι και… μισός βαθμός διαφορά στο FIFA Ranking μπορεί μέσω των κληρώσεων και των γκρουπ δυναμικότητας να αλλάξει τον ρου της ιστορίας για μια εθνική ομάδα, καλό θα ήταν για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το ποδοσφαιρικό προϊόν της, η FIFA να αποφασίζει λίγο νωρίτερα. Ποιός μπορεί άραγε να εγγυηθεί σε έναν καχύποπτο ότι αν στη θέση της Γαλλίας είχε βρεθεί τώρα η χώρα μας, θα έπρατταν στη FIFA το ίδιο προστατευτικά;

Πηγή: Skygoal.gr