Δεν θα πω ότι δεν ήταν αναμενόμενο. Όχι όμως ότι δεν μου προκαλεί και εντύπωση. Η πρώτη φάση των προκριματικών ολοκληρώθηκε. Η Ελλάδα οδηγείται στα μπαράζ ως ισχυρή και καλύτερη 2η όλων των ευρωπαϊκών ομίλων και όλες οι πιθανές αντίπαλες χώρες ζητούν εδώ και τώρα τη «γαλανόλευκη» για αντίπαλό τους. Δεκτό. Σχεδόν.
Του Δημήτρη Κωτσέλη
Ναι, ποδόσφαιρο θεάματος δεν παίζουμε. Ούτε στοχεύουμε να μοιάσουμε στη Βραζιλία. Στην πραγμτικότητα στόχος μας είναι απλά να… φτάσουμε στη Βραζιλία σε οκτώ μήνες από τώρα για τα τελικά του Μουντιάλ. Ωστόσο, για όσους δεν το γνωρίζουν η Εθνική μας έχει τις λιγότερες ήττες σε κάθε διοργάνωση, σε όλη την υφήλιο στο μεσοδιάστημα των δύο Μουντιάλ, από το καλοκαίρι του 2010 έως και σήμερα.
Πρόκειται για μία ομάδα που διαθέτει μία από τις καλύτερες άμυνες παγκοσμίως. Δεν το λέω εγώ, το λένε οι αριθμοί. Για μία ομάδα που χάνει το ίδιο εύκολα με την Ισπανία, την Ολλανδία και την Αγγλία. Δεν το λέω εγώ, το λέει η προϊστορία. Για μία ομάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2004, που είναι συνεχώς στα μεγάλα ραντεβού την τελευταία δεκαετία. Δεν το λέω εγώ, το λέει η ιστορία.
Αυτή την ομάδα ακόμα και σήμερα την αμφισβητούν άπαντες. Εντός και εκτός συνόρων. Να θέσω ένα ερώτημα: Αναλογιστείτε, αυτή η Εθνική τα τελευταία χρόνια, πόσα ματς έπρεπε να πάρει και δεν τα κατάφερε; Πόσα παιχνίδια βαφτίστηκαν «ή τα παίρνεις ή χάνεσαι» και τα έχασσε; Ναι μπορεί να μην έπαιξε μπάλα. Αλλά τα πήρε. Σχεδόν όλα!
Ο θρύλος του σουηδικού ποδοσφαίρου, ο 37χρονος Αντερς Σβένσον, των 145 συμμετοχών με το εθνόσημο που αγωνίζεται ακόμα στην εθνική της χώρας του, πρόλαβε να δηλώσει αμέσως μετά τη λήξη της προκριματικής φάσης ότι επιθυμεί διακαώς την Ελλάδα για αντίπαλο στα μπαράζ. Μάλιστα δήλωσε πως «η Ελλάδα ζεί (sic) ακόμα στη παγκόσμια κατάταξη της FIFA λόγω της κατάκτησης του Euro 2004». Δυστυχώς για αυτόν οι δηλώσεις του αποδεικύονται ανακόλουθες της πραγματικότητας καθώς η συγκεκριμένη επιτυχία έχει πάψει να μας αποδίδει βαθμούς εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια!
Στην πραγματικότητα, για όποιον το αγνοεί ακόμα, η υψηλή θέση της χώρας μας στο FIFA Ranking που μας… χαρίζει καλύτερες κληρώσεις, οφείλεται μονάχα στην συγκομιδή βαθμών των τελευταίων ετών. Με μία πρόκριση στους «16» του Euro 2008, στους «8» του Euro 2012 και στους «32» του Μουντιάλ 2010, και με επιδόσεις-ρεκόρ στα αντίστοιχα προκριματικά, είναι να απορεί κανείς πώς αναρωτιούνται ακόμα γιατί η Ελλάδα φιγουράρει στην ελίτ…
Ένας στους δύο Γάλλους φωνάζει σε γκάλοπ της L’Equipe πώς θέλει για αντίπαλο την Ελλάδα στα μπαράζ και σε καμία περίπτωση Ουκρανία ή Κροατία! Η Εθνική Γαλλίας που ακόμα δεν έχει ξεπεράσει το στραπάτσο του 2004 που έπαθε από τον Χαριστέα και τα άλλα παιδιά ούσα πρωταθλήτρια Ευρώπης, τοποθετήθηκε «ετσιθελικά» το 2010 στους ομίλους του Μουντιάλ (όλοι θυμούνται τα αίσχη με την Ιρλανδία στα μπαράζ) πριν διασυρθεί στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής. Πλέον οδηγείται και πάλι στα μπαράζ. «Δεν θέλω τη Γαλλία στα μπαράζ, γιατί παίζονται πολλά συμφέροντα. Αλλά δεν λέω τίποτα παραπάνω, γιατί μπορεί να τιμωρηθώ». Τάδε έφη, Κριστιάνο Ρονάλντο. Ναι ο γνωστός. Ναι, δημόσια.
Και οι Ρουμάνοι σε σε ίδια επίπεδα κινήθηκαν έχοντας για αντίπαλο-λουκούμι την Ελλάδα, ενώ και οι Ισλανδοί φυσικά θα ήθελαν να περάσουν από Αθήνα Νοέμβριο μήνα να ζεσταθεί λιγάκι το κοκκαλάκι τους από το κρύο της κοντινής τους Γροιλανδίας. Εν ολίγοις, όλοι ζητούν Ελλάδα εδώ και τώρα για να πάνε Μουντιάλ!
Με απλά λόγια μπορεί σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν πριν μία δεκαετία ο σεβασμός των ξένων να έχει αυξηθεί προς την Εθνική μας, αλλά δεν παύουν να την θεωρούν εύκολο αντίπαλο. Ή έστω πιο εύκολο σε σχέση με την Ουκρανία ή την Κροατία. Σαν Εθνική ομάδα αυτό δεν μας ενοχλεί καθόλου. Για να είμαι ειλικρινής μάλλον μας ευνοεί κιόλας. Είμαι βέβαιος πώς οι Γάλλοι για παράδειγμα σε πιθανή κόντρα μας στα μπαράζ θα μας αντιμετωπίσουν με το ίδιο ύφος όπως πριν το 2004. Η τακτική του αιφνιδιασμού μπορεί ακόμα να λειτουργήσει.
Αν έπρεπε να προβλέψω αν η Ελλάδα θα πάρει τελικά θέση στα τελικά του Μουντιάλ θα αναλογιζόμουν αυτή τη μοναδική συνέπεια που έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια.Αυτή την αίσθηση που σου περνάει ότι στο τέλος εκείνη θα πανηγυρίζει. Αν τελικά κληρωθούμε με τη Γαλλία ή την Σουηδία φυσικά θα πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη αποστολή. Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μας και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Παρόλα αυτά είμαι βέβαιος πως οι διεθνείς μας θα το παλέψουν μέχρι τελικής πτώσεως. Θα το παλέψουν μέχρι να πουλήσουν το τομάρι τους πολύ πιο ακριβά από θα πίστευαν αρκετοί «σοφοί» εντός και εκτός συνόρων. Κι αν η κληρωτίδα μας κάνει τη χάρη και φέρει μία εκ των Ρουμανίας ή Ισλανδίας τότε η σοβαρή Εθνική, η Εθνική των μπαράζ του 2009 θα περάσει. Θα χρειαστεί και τύχη, μα από δαύτη διαθέτουμε πολλή. Συμφωνείς Ότο;