Ποιός είναι ο λόγος που τίποτα ακόμα δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο σχετικά με τους πιθανούς αντιπάλους της Εθνικής στα μπαράζ; Ποια πιθανότητα υπάρχει να πέσουμε πάνω σε ομάδα-μεγαθήριο, ποιά να κληρωθούμε με «εύκολο» αντίπαλο και πώς μπορεί να βρούμε ξανά στα πλέι-οφ την Ουκρανία; Διαβάστε στο galanolefkosfaros.gr τι ισχύει σχετικά με το σύστημα διεξαγωγής των μπαράζ της FIFA και ποια προνόμια θα έχει η χώρα μας αν παραμένει ψηλά στο FIFA Ranking.

Γράφει από το Βίλνιους ο Δημήτρης Κωτσέλης

Για να σκιαγραφήσει κανείς τους πιθανούς αντιπάλους της Εθνικής μας ομάδας στα μπαράζ του Νοεμβρίου πρέπει πρώτα να αντιληφθεί το σύστημα της FIFA για τα προκριματικά. Και εξηγούμαι. Όπως είναι ήδη γνωστό, από τους 9 δεύτερους ο χειρότερος στη βαθμολογία (δεν κινδυνεύουμε να είμαστε εμείς) μένει απευθείας έξω. Έτσι, οι υπόλοιποι 8 σχηματίζουν τέσσερα ζευγάρια διεκδικώντας τα τέσσερα τελευταία εισιτήρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Καλά και γνωστά μέχρι εδώ.

Το πρώτο θέμα που παρουσιάζεται από εδώ και πέρα είναι ότι η FIFA δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε ανακοίνωση σχετικά με το αν οι ομάδες θα χωριστούν σε ισχυρούς και ανίσχυρους – όπως έγινε για παράδειγμα στα προκριματικά του 2010 όταν είχαμε αποκλείσει την Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι η FIFA έχει τον τελικό λόγο για το πώς θα χωρίσει (και αν) τις ομάδες για την κλήρωση και με ποια κριτήρια. Αν πάντως διατηρηθεί η διαδικασία του 2010 (πράγμα που μοιάζει και ως πιθανότερο), τότε θα έχουμε 4 ισχυρούς και 4 ανίσχυρους βάσει του FIFA Ranking. Και το αναφέρω αυτό διότι δεδομένου ότι ακόμα παραμένει ανοιχτό το ζήτημα, δεν μπορούμε να μιλάμε με βεβαιότητα.

Ισχυρή για Μουντιάλ η Ελλαδα

Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση η Εθνική μας ομάδα θα είναι κατά 90% στους ισχυρούς. Οι ομάδες που πιθανώς να πάνε στα μπαράζ και θα βρίσκονται πάνω από τη χώρα μας στο FIFA Ranking είναι η Πορτογαλία και η Κροατία. Μάλιστα, οι Γάλλοι που είναι χαμηλότερα από την Ελλάδα για την ώρα, είναι οριακά στους ισχυρούς. Δηλαδή, δεν αποκλείεται μέχρι και το ενδεχόμενο η Εθνική μας να βρεθεί τελικά στους ισχυρούς αλλά να έχει μεταξύ των πιθανών αντιπάλων και την Γαλλία!

Επιχειρώντας λοιπόν να κάνουμε από τώρα μία σκιαγράφηση των τεσσάρων πιθανών μας αντιπάλων στα μπαράζ του Νοεμβρίου προχωράμε και σε μία ακόμα υπόθεση εργασίας. Έστω λοιπόν ότι παραμένει ως έχει η κατάσταση και τους επόμενους μήνες. Δηλαδή Ελλάδα, Γαλλία, Κροατία και Πορτογαλία παίρνουν θέση στους ισχυρούς. Τι μπορούμε να βρούμε από εδώ και πέρα;

Όλα παραμένουν ανοιχτά

Για την ώρα, ο όμιλος της Ελβετίας, όπου Αλβανία, Νορβηγία και Ισλανδία παλεύουν για τη 2η θέση, μοιάζει ο επικρατέστερος για να μείνει απευθείας νοκ-αουτ ως χειρότερος εκ των εννέα λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης βαθμών των ομάδων. Από εκεί και κάτω  όλες οι πιθανές χώρες-αντίπαλοι ως ανίσχυροι για την Ελλάδα είναι οι εξής (σε παρένθεση οι χώρες που στον ίδιο όμιλο πιθανώς να είναι δεύτερες): Ουκρανία (Μαυροβούνιο και Πολωνία), Ουγγαρία (Ρουμανία και Τουρκία), Σουηδία (Αυστρία και Ιρλανδία), Βουλγαρία (Δανία και Τσεχία).

Η λογική λέει πώς μετά το 0-4 των Ουκρανών μέσα στο Μαυροβούνιο η Αγγλία γίνεται φαβορί για την πρωτιά, ενώ οι Ουκρανοί είναι πολύ πιθανό να βρεθούν εκ νέου αντίπαλοι της χώρας μας σε μπαράζ Μουντιάλ με πιθανότητα 25%. Η Ουγγαρία κατά τα άλλα, αν συνεχίσει να βρίσκεται δευτερη ως το τέλος, φαντάζει ως ο ιδανικότερος εκ των πιθανών αντιπάλων, ενώ τις Σουηδία, Τσεχία και Δανία θα ήταν καλό να τις αποφύγουμε.

Παρεμπιπτόντως ας κάνω εδώ και μία τελευταία υποσημείωση σχετικά με το ενδεχόμενο οι Γάλλοι να βρεθούν στους ανίσχυρους. Αν το Βέλγιο ηττηθεί από την Κροατία στο μεταξύ τους επικείμενο ντέρμπι τότε μπορει να πάει αυτό στα μπαράζ και έτσι θα στέλνει τους Γάλλους στους ανίσχυρους! Έτσι, ένα ντέρμπι Πορτογαλία-Γαλλία θα μπορούσε να κληρωθεί μέσω των μπαράζ για μια θέση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η πιθανότητα δηλαδή να πέσουν δύο ομάδες-μεγαθήρια μαζί στα πλει-οφ της τελευταίας ζαριάς υπάρχει ακόμα. Άραγε αυτός είναι ο λόγος που η FIFA δεν ορίζει εκ των προτέρων τον τρόπο που θα χωριστούν οι ομάδες στα μπαράζ;  

Άλμα στο FIFA Ranking για την Εθνική τον Ιούλιο

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την πτώση μας στην παγκόσμια κατάταξη για τον μήνα Ιούνιο, όπου η Ελλάδα βρέθηκε στην 16η θέση του κόσμου, η χώρα μας θα βρεθεί εκ νέου στα ανώτερα στρώματα της βαθμολογίας της FIFA μετά τη νίκη μέσα στη Λιθουανία, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει κάνοντας χρήση του FIFA Prognosis tool. Μάλιστα, με τα έως τώρα δεδομένα, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να κατορθώσει άλμα 5 θέσεων, ενώ αναμένεται για τον Ιούλιο να βρεθεί για πρώτη φορά πιο ψηλά από την Αγγλία, την ώρα που ήδη προσπερνάμε Βραζιλία και Γαλλία!

Φυσικά, είναι προφανές πως το εν λόγω Ranking είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα μας, εκτός από λόγους γοήτρου και για όλα τα παραπάνω σχετικά με τους πιθανούς αντιπάλους της στα μπαράζ, αλλά και γιατί θα θέλει μια καλή κλήρωση στα τελικά της Βραζιλίας (αν τελικά βρεθούμε εκεί), θα μπορεί να μας δώσει καλύτερους αντιπάλους ενόψει των προκριματικών του Euro 2016, ενώ αν τελικά το Euro 2020 ανατεθεί στις 12 χώρες βάσει του FIFA Ranking τότε για να γευτούμε λίγη από τη μεγάλη ευρωπαϊκή γιορτή της μπάλας στη χώρα μας θα πρέπει να διατηρηθούμε ψηλά στο FIFA Ranking. Για αυτό, ο στόχος είναι ένας από εδώ και πέρα: Νίκες μέχρι το τέλος των προκριματικών, και η Βραζιλία δεν είναι πλέον μακριά…