Το όνειρο της συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο της χώρας των θεών της μπάλας αποτελεί τεράστια πρόκληση για κάθε εθνική ομάδα ανά την υφήλιο. Μία εξ αυτών και η δική μας Εθνική που δίνει τη μάχη της για να προλάβει το αεροπλάνο της Βραζιλίας. Ο ανταγωνισμός είναι πιεστικός και τα εισιτήρια των χωρών που θα πλαισιώσουν τη διοργανώτρια Βραζιλία, μόλις 31. Είτε πρόκειται για μια μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη, είτε για μία χώρα μερικών εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων, δίχως ποδοσφαιρική παράδοση, όλες όσες συνεχίζουν να βρίσκονται στο παιχνίδι της πρόκρισης στα τελικά του Μουντιάλ παλεύουν και θα παλεύουν μέχρι τέλους για μια θέση στο όνειρο. Κάτι παραπάνω λοιπόν από 400 μέρες πριν την πρώτη σέντρα στο Σάο Πάουλο, αρχίζουμε τους δικούς μας λογισμούς ενός μουντιαλικού χάρτη που παίρνει μορφή, αναδεικνύει νέες παγκόσμιες ποδοσφαιρικές ισορροπίες, φέρνει στον αφρό χώρες που ετοιμάζονται για το δικό τους μαγικό ντεμπούτο, και στριμώχνει παραδοσιακές δυνάμεις στα σκοινιά.
Του Δημήτρη Κωτσέλη
Δεκατρείς μήνες, όσο δηλαδή απέχουμε από την έναρξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας το επόμενο καλοκαίρι, είναι μεν μία σημαντική χρονική απόσταση. Από την άλλη, μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, το οποίο φλερτάρει σιγά σιγά με τους καλοκαιρινούς του μήνες, θα έχουμε μάθει και τις 32 φιναλιστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ήδη δηλαδή, οι προκριματικοί γύροι και όλων (σχεδόν) των ηπείρων έχουν προχωρήσει τόσο, ώστε να μπορούμε να κάνουμε μια σαφή εκτίμηση για το που… βαδίζουμε. Και η αλήθεια είναι πως οι εκπλήξεις και δεν εκλείπουν!
Από τον Παναμά, ως το Ουζμπεκιστάν
Αρχίζοντας αυτή την περιήγηση από τα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής, αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η έστω και πρόσκαιρη πρωτιά του τελικού ομίλου, στην οποία φιγουράρει ο Παναμάς! Η χώρα της περίφημης διώρυγας που ενώνει Ατλαντικό και Ειρηνικό Ωκεανό, αφήνει πίσω της για την ώρα τις παραδοσιακές δυνάμεις της ηπείρου, ΗΠΑ και Μεξικό, ενώ με τους τρεις πρώτους να προκρίνονται και τον τέταρτο να παίζει μπαράζ με τη Νέα Ζηλανδία, μοιάζει αρκετά πιθανό ο Παναμάς να κερδίσει την πρώτη του συμμετοχή σε τελικά Μουντιάλ! Κατά τα άλλα, στον όμιλο που είναι αρκετά ισορροπημένος, τη δική τους προσπάθεια κάνουν και η Ονδούρα, η Κόστα Ρίκα και η Τζαμάικα.
Στην Ωκεανία, η Νέα Ζηλανδία, δεν δυσκολεύτηκε να πάρει την πρώτη θέση και να περιμένει την 5η της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής για τα μπαράζ της πρόκρισης, θέλοντας να πετύχει την δεύτερη διαδοχική συμμετοχή της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όλα αυτά φυσικά μετά την… βάφτιση της Αυστραλίας ως ασιατικό ποδοσφαιρικό κράτος, γεγονός που όπως ήταν φυσικό έβγαλε τους Νεοζηλανδούς από την σκιά που βρισκόταν. Άλλωστε, ούτε η Νέα Καληδονία αλλά ούτε και η Ταϊτή (η οποία πάραυτα θα αγωνιστεί στη Βραζιλία ως εκπρόσωπος της Ωκεανίας στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών το ερχόμενο καλοκαίρι) μοιάζουν να μπορούν να κοντράρουν την ανώτερη Νέα Ζηλανδία, η οποία απολαμβάνει το μοναδικό προνόμιο να βρίσκεται πλέον στην ουσία κάθε τετραετία δύο ματς μακριά από το Μουντιάλ!
Στην Ασία, δεν αποκλείεται να έχουμε τριπλή έκπληξη και αρκετές… πρωτάρες. Πρώτη, στον ένα από τους δύο ομίλους, είναι η ομάδα του Ουζμπεκιστάν, έχοντας δώσει τους 6 από τους 8 αγώνες του ομίλου (πέντε ομάδες στον όμιλο, δύο απευθείας την πρόκριση, και η τρίτη δίνει μπαράζ). Ακολουθεί η Νότια Κορέα, και πιο πίσω είναι σε απόσταση βολής το Ιράν και το Κατάρ. Πάντως με τα έως τώρα αποτελέσματα το Ουζμπεκιστάν δείχνει να απέχει μόλις ένα βήμα από την οριστική εξασφάλιση της συμμετοχής του, για πρώτη φορά στην ιστορία, σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στον άλλο όμιλο, πίσω από την πρωτοπόρο, και φαβορί ομάδα, Ιαπωνία, είναι η Ιορδανία, που για την ώρα αφήνει πίσω της την Αυστραλία, ενώ ένα βαθμό πιο πίσω είναι το παντελώς άγνωστο ποδοσφαιρικά, κράτος του Ομάν. Στα παιχνίδια του Ιουνίου, Αυστραλία – Ιορδανία, και Ιορδανία – Ομάν, θα οριστικοποιηθεί αν θα έχουμε και εκεί νέες εκπλήξεις.
Η… εκδίκηση της Βαλκανικής και το ανερχόμενο Βέλγιο
Η μόνη ήπειρος που δεν αφήνει ακόμα περιθώρια συμπερασμάτων είναι η Αφρική καθώς ακόμα υπάρχει πολύς δρόμος στα προκριματικά. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα βάσει των κληρώσεων των ομίλων είναι πως μία ομάδα από κάθε ένα εκ των παρακάτω ζευγαριών θα μείνει σίγουρα εκτός τελικών. Αλγερία-Μάλι, Σενεγάλη-Ανγκόλα, Καμερούν-Τόγκο, Μαρόκο-Ακτή Ελεφαντοστού.
Προχωρώντας στα της ηπείρου μας, το πρώτο που μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι η δυναμική επάνοδος των εθνικων ομάδων της Βαλκανικής χερσονήσου. Για την ακρίβεια από τις 8 Βαλκανικές χώρες, μόλις δύο έχουν τεθεί νοκ-άουτ (Σερβία και ΠΓΔΜ) και όλες οι υπόλοιπες διεκδικούν με αρκετές πιθανότητες την πρόκρισή της έστω μέσω των μπαράζ. Ο λόγος φυσικά, εκτός από την Ελλάδα, για τις Βουλγαρία, Αλβανία, Βοσνία, Κροατία και Μαυροβούνιο.
Κατά τα άλλα, το ζευγάρι Ισπανία-Γαλλία που έχει συναντηθεί στον ίδιο όμιλο φαίνεται πως στέλνει τους Γάλλους σε μπαράζ, ενώ οι Πορτογάλοι κινδυνεύουν να χάσουν τις ελπίδες μέχρι και τις δεύτερης θέσης! Πάντως, άλλη μία χώρα η οποία αξίζει ειδική μνεία, είναι το Βέλγιο. Λείποντας από όλες τις μεγάλες διοργανώσεις τα τελευταία έντεκα χρόνια, το Βέλγιο φαίνεται πώς έχει πλέον δομήσει μία άκρως ανταγωνιστική ομάδα με παίκτες-σταρ των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων. Αν καταφέρει τελικά να προκριθεί στα τελικά της Βραζιλίας (ισοβαθμεί στην 1η θέση με Κροατία έχοντας κλειδώσει στη χειρότερη των περιπτώσεων τη συμμετοχή στα μπαράζ του Νοεμβρίου), δεν αποκλείεται να κάνει πορεία-έκπληξη στο Μουντιάλ…
Η άνοδος της Κολομβίας και η πτώση της Παραγουάης
Τέλος, έμεινε η Νότια Αμερική. Η ήπειρος που παραδοσιακά είναι η μόνη στην οποία εξ αρχής όλα τα προκριματικά μοιάζουν σαν ένα μίνι-πρωτάθλημα (9 ομάδων και 16 αγωνιστικών), η απουσία της Βραζιλίας που φυσικά έχει εξασφαλίσει απευθείας ως οικοδέσποινα τη συμμετοχή της, δίνει έξτρα δυνατότητες σε μία ομάδα να επωφεληθεί από το γεγονός ότι τα απευθείας εισιτήρια πρόκρισης παραμένουν τέσσερα. Για τις ομάδες της Αργεντινής, του Εκουαδόρ και της Κολομβίας (η οποία έχει να βρεθεί στα τελικά από το Μουντιάλ του ’98 και πλέον έχει τον Φαλκάο οδηγό), η πρόκριση μοιάζει πολύ κοντά. Από εκεί και κάτω Χιλή, Βενεζουέλα, Ουρουγουάη (που τα πηγαίνει παραδόξως άσχημα…) και Περού διεκδικούν την 4η θέση, ή έστω την 5η που σε στέλνει στα μπαράζ με τον αντίστοιχο 5ο της Ασίας. Κι αν αυτός μπορεί να είναι μία ομάδα επιπέδου Ιράκ ή Ομάν, τότε το δέλεαρ είναι μεγάλο… Προτελευταία στον όμιλο είναι η Βολιβία, ενώ ο… πάτος ανήκει στην Παραγουάη, που ούσα κάποτε ισχυρή, μετράει 8 συμμετοχές σε τελικές φάσεις και μοιάζει σχεδόν βέβαιο πως θα μείνει εκτός Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια…
Σε περίπου δύο μήνες, τα παιχνίδια του Ιουνίου, θα διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την τελική έκβαση των προκριματικών όλων των ηπείρων, με τη Βραζιλία να είναι η μόνη χώρα που εκτός από το βάρος της αγωνιστικής προετοιμασίας, έχει να επωμιστεί και την άρτια διεξαγωγή της διοργάνωσης. Μία διοργάνωση στην οποία όλοι ελπίζουμε να πάρει μέρος αρχής γενομένης από την κλήρωση των 8 τελικών ομίλων του Δεκεμβρίου, και η δική μας Εθνική ομάδα. Πορτογαλία το 2004, Γερμανία το 2005, Αυστρία το 2008, Νότια Αφρική το 2010, Πολωνία το 2012. Το 2014 είναι κοντά και οι Έλληνες φίλαθλοι ήδη ονειρεύονται ένα ακόμα «γαλανόλευκο» ταξίδι…