Από τις ελπίδες της Εθνικής να βρεθεί στους ισχυρούς του Μουντιάλ της Βραζιλίας, μέχρι και τις προοπτικές να φιλοξενήσουμε παιχνίδια του Euro 2020 στη χώρα μας, το φιλικό ματς με την Ελβετία βάζει το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια της «Γαλανόλευκης» να μείνει στην ελίτ, και στην ουσία ο τίτλος «φιλικό» μόνο… παραπναλητικός είναι!
Του Δημήτρη Κωτσέλη
Το βράδυ τις 6ης Φεβρουαρίου, στο γήπεδο «Καραϊσκάκη», η Εθνική μας ομάδα θα υποδεχτεί σε φιλική αναμέτρηση της αντίστοιχη ομάδα της Ελβετίας. Το παιχνίδι μπορεί να είναι σε φιλικό πλαίσιο αλλά στην πραγματικότητα ακόμα και σε αυτές τις αναμετρήσεις το αποτέλεσμα έχει εξαιρετική σημασία. Σημασία που μπορεί να έχει αντίκτυπο από την τελική φάση του Μουντιάλ της Βραζιλίας, μέχρι και τις πιθανότητες της Ελλάδας να φιλοξενήσει αγώνες του Euro 2020. Όσοι αμφιβάλλουν, μπορούν να βεβαιωθούν διαβάζοντας τα παρακάτω.
Ως γνωστόν, η αναμέτρηση της «Γαλανόλευκης» με την Ελβετία είναι στο επίσημο πρόγραμμα αγώνων της FIFA και ως εκ τούτου, έχει κανονική συμβολή στην βαθμολογία της παγκόσμιας κατάταξης. Για όσους το αγνοούν λοιπόν, τα φιλικά παιχνίδια υπό την αιγίδα της FIFA, έχουν τον δικό τους συντελεστή συνεισφοράς στο FIFA Ranking, έστω και μικρότερης βαρύτητας σε σχέση με μία επίσημη αναμέτρηση. Η χώρα μας για τον πρώτο μήνα του 2013 βρίσκεται στην 11η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και για να συνεχίσει να… φλερτάρει με το Top-10 του κόσμου οφείλει να κυνηγάει (όπως και κάνει άλλωστε) θετικά αποτελέσματα τόσο σε επίσημα όσο και σε φιλικά.
Αποφεύγοντας τα μεγαθήρια στη Βραζιλία
Παράλληλα, είναι εξαιρετικά πιθανό η Εθνική μας ομάδα να διεκδικήσει, σε περίπτωση πρόκρισης στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, το… στρίμωγμά της στο γκρουπ των ισχυρών και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να μην αφήσει ούτε… βαθμό πεταμένο στα σκουπίδια, είτε μιλάμε για φιλικά είτε για επίσημα, έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Για να γίνουμε λοιπόν απόλυτα ακριβής με τα μαθηματικά της όλης διαδικασίας, η κατάσταση έχει ως εξής: Η FIFA με το που ολοκληρωθεί η προκριματική διαδικασία για τα τελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας, θα ανακοινώσει τα 4 γκρουπ δυναμικότητας των 32 ομάδων που θα λάβουν μέρος στα τελικά της διοργάνωσης. Είναι πάγια τακτική της να μην γνωστοποιεί από πριν την ακριβή διαδικασία διαμέρισης των ομάδων, αλλά κρίνοντας από τις προηγούμενες διοργανώσεις μπορούμε να προβούμε σε χρήσιμα συμπεράσματα.
Για την κλήρωση των τελικών του Μουντιάλ του 2010, η παγκόσμια ομοσπονδία χρησιμοποίησε την κατάταξη βάσει του FIFA Ranking που υπήρχε τον Οκτώβριο του 2009, και έτσι χώρισε τις ομάδες στα 4 γκρουπ. Στις διοργανώσεις του 2006, 2002 και 1998 έκανε το ίδιο, αλλά στους βαθμούς του FIFA Ranking πρόσθεσε ως συντελεστή βαρύτητας τους βαθμούς που είχαν λάβει οι ομάδες στο προηγούμενο Μουντιάλ. Με απλά λόγια, αν η FIFA ακολουθήσει την πεπατημένη, η Ελλάδα θα διεκδικήσει ό,τι καλύτερο στην κλήρωση βάσει της θέσης της στην παγκόσμια κατάταξη. Ποιες είναι όμως οι πιθανότητές μας να είμαστε τελικά στους ισχυρούς;
Το γκρουπ των ισχυρών (όπως κάθε ένα από τα τέσσερα συνολικά) θα περιλαμβάνει οκτώ ομάδες. Σε αυτές, θέση έχουν κλείσει ήδη η διοργανώτρια Βραζιλία αλλά και η κάτοχος Ισπανία (η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα προκριθεί στα τελικά). Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα για να γλιτώσει τις ομάδες μεγαθήρια της διοργάνωσης και να τεθεί επικεφαλής ομίλου, αυξάνοντας δηλαδή τις πιθανότητες πρόκρισής της στους «16», οφείλει να βρεθεί στο Top7 του FIFA Ranking (δεδομένου ότι η Βραζιλία είναι πιο πίσω από τη χώρα μας, αλλά και του ότι όλες οι χώρες που είναι πάνω από εμάς θα πάρουν το εισιτήριο της πρόκρισης). Μπορεί σαν εγχείρημα να μοιάζει δύσκολο, αλλά αν υπολογίσουμε τις μικρές βαθμολογικές διαφορές των χωρών που είναι ακριβώς από πάνω μας, ένα νικηφόρο σερί στα περισσότερα από τα επόμενα οκτώ παιχνίδια, μπορούν να μας εξασφαλίσουν την είσοδο στην παγκόσμια ελίτ! Και σε αυτά τα οκτώ παιχνίδια έως το τέλος του 2013 τα δυσκολότερα είναι αυτά με τη Βοσνία (εκτός έδρας), με την Σλοβακία (εντός) αλλά και το επικείμενο φιλικό με την Ελβετία στο Φάληρο, που είναι κι αυτή πολύ ψηλά στο FIFA Ranking και θα ήθελε να απειλήσει τη «Γαλανόλευκη».
Νικήστε για να πάρουμε το… Euro!
Επιπλέον, το παιχνίδι με την Ελβετία έχει αντίκτυπο μέχρι και στις προοπτικές της Ελλάδας να είναι μέσα στις συνδιοργανώτριες χώρες του Euro 2020. Όπως έγινε και επίσημα γνωστό από την UEFA, οι όμιλοι της μεθεπόμενης διοργάνωσης του Euro, θα πραγματοποιηθούν σε 12 ευρωπαϊκές πόλεις, και δίχως ακόμα να έχει επισημοποιηθεί, η πρόθεση είναι αυτές να επιλεγούν βάσει της παγκόσμιας κατάταξης. Τη δεδομένη χρονική στιγμή η χώρα μας είναι στην 9η θέση της επιμέρους κατάταξης των ευρωπαϊκών χωρών, με την Ελβετία να βρίσκεται από πίσω μας σε απόσταση… αναπνοής! Επιπλέον, πίσω από την Ελλάδα είναι χώρες όπως η Γαλλία, η Δανία και η Σουηδία που για να συνεχίσουμε να τις προσπερνάμε πρέπει να συνεχίσουμε και τα θετικά αποτελέσματα. Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πίσω από την Ελλάδα είναι και το Βέλγιο που σιγά-σιγά εξελίσσεται σε αξιοπρόσεκτη δύναμη (θυμηθείτε το αυτό) και μόνο εύκολο δεν είναι για τη χώρα μας να κρατήσει τη θέση της στο Top-12. Ωστόσο, αν καταστεί δυνατό να διατηρήσει τον εξαιρετικό της ρυθμό και την αποτελεσματικότητά της που επιδείχνει τα τελευταία χρόνια, τότε είναι βέβαιο πως θα διατηρηθεί στα ανώτερα στρώματα. Και φυσικά για να το πετύχει αυτό θα πρέπει αρχής γενομένης από το φιλικό με την Ελβετία να μην αφήνει κανένα βαθμό στα σκουπίδια! Και μη σας φαίνεται μακρινό το 2020 σαν έτος, διότι η ανάθεση των χωρών που θα πάρουν τη διοργάνωση θα γίνει άμεσα!
Κι όλα αυτά την ώρα που ο φιλικός κατά τα άλλα αγώνας με την Ελβετία, την ερχόμενη Τετάρτη, έχει χαρακτήρα πρόβας-τζενεράλε για την αναμέτρηση-τελικό στη Ζένιτσα με τη Βοσνία για την πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ώστε να αποφευχθεί η διαδικασία των μπαράζ του Νοεμβρίου. Ο Φερνάντο Σάντος δεν έχει διάθεση για πειραματισμούς και αλχημείες, και θα παρατάξει την ομάδα με πλήρως βασικό σχήμα (όσο του το επιτρέπουν οι ουκ ολίγοι τραυματισμοί), ώστε να τεστάρει τις αντοχές της ομάδας κόντρα σε μία εξαιρετικά υπολογίσιμη εθνική, που στοχεύει κι αυτή να βρεθεί στα γήπεδα της Βραζιλίας το καλοκαίρι του 2014.
Με αυτά και με εκείνα, είναι μάλλον προφανές πλέον, πως το παιχνίδι με τους Ελβετούς είναι μονάχα τύποις φιλικό. Ναι, δεν θα κρίνει αν η Ελλάδα θα περάσει ή όχι στα τελικά του Μουντιάλ, αλλά από όλα τα παραπάνω είναι μάλλον σαφές πώς θα κρίνει (μαζί φυσικά με όλα τα άλλα ματς που ακολουθούν) πολύ περισσότερα!